Wanneer ik met teams werk is mijn doel om ze te laten zien en ervaren wat de kracht is van de diversiteit in het team. Daarbij maak ik graag gebruik van de DISC kleuren met de bijbehorende gedragsstijlen en energieën.

Wat er deze week gebeurde toen we op de mat kleur gingen bekennen? Een vrouw met een overwegend analytische voorkeursstijl, blauw/groen, nodigde ik uit in een kleur te gaan staan die eigenlijk “niks voor haar” was. Sterker nog, ze voelde veel weerstand bij de rode kleur. En toch, ga eens op de kleur staan, neem eens de lichaamstaal aan van de in dit geval “rode” energie? Wat we zagen: Handen in de zij, lekker stevig en ze voelde de actie in haar lijf. Ik vroeg haar welke er nu bij haar opkwam? “Ik ga het gewoon doen, hup d’r mee, actie!”.

Of zij dit kon gaan inzetten? Nou en of, vandaag nog! Straks, bij dat stuk waar zij zich zomaar helemaal in zou kunnen graven. Maar waarbij het zou helpen om snel te schakelen, dat was haar wens. Het mooie was dat zij na de oefening ook het vertrouwen voelde dat zij ook deze energie in zich had en kon inzetten.

Ik hou ervan, mensen ruimte geven om te laten ervaren om dingen soms anders te doen als dat beter werkt. Voelen dat je daar zelf een keuze in hebt. Dat geeft kracht, vrijheid en vooral meer kleur!