Hoe hou jij jezelf klein? 10 tips om meer te stralen!

931337_10151624264789909_1802984436_nHet vertrouwde en bekende geeft een veilig gevoel. We zijn eraan gehecht om dingen hetzelfde te houden. Dat maakt dat we risico’s uit de weg gaan, we komen niet makkelijk uit onze comfortzone. Zo houden we onszelf klein. Kleiner dan we zijn. Wanneer dat een gewoonte wordt, doe je jezelf ontzettend tekort, dan haal je niet het maximale uit je leven. Talenten blijven bedekt, terwijl het mogelijk frustrerende gevoel dat er meer in zit en het er niet uit komt, de kop opsteekt. Gevolg: je leven en werk sprankelt en bruist niet zoals je zou willen.

Twee weken geleden, tijdens mijn inspiratiedag, heb ik ervaren hoe fijn het is om niet klein maar lekker zichtbaar te zijn, het maakte dat ik straalde!

Hou jij jezelf klein?

Misschien zijn volgende situaties herkenbaar …

 • Je doet loyaal je werk, meer dan het nodige, zet je ontzettend in … en vertelt nooit aan iemand wat je doet. Ze zouden je maar een aansteller kunnen vinden. Maar andere mensen maken promotie. En jij niet.
 • Je trekt je heel veel aan van kritiek. En mogelijk komt de meeste kritiek van jezelf. Daardoor voel je je vaak niet prettig in je vel.
 • Je neemt geen risico’s. Die nieuwe functie, die andere taak erbij, dat nieuwe programma aanleren … dat laat je liefst naar iemand anders gaan. Het zou wel eens fout kunnen lopen … toch?
 • Je hebt ideeën en maakt plannen. Je voert ze echter niet uit. Wat zouden mensen wel niet kunnen denken? En ook weer: stel dat je eraan begint en dat het niet lukt?
 • Je durft geen feedback te geven. Ook al zou je iets willen zeggen over het gedrag van de ander, je slikt het in. Je vergoeilijkt de ander, je blijft zelf zitten met een vervelend gevoel. Daardoor wordt de relatie niet veel beter!
 • Tijdens een vergadering of met vrienden geef je je mening niet. Je zou maar eens afgeschoten of tegengesproken kunnen worden. Stel je voor!
 • Je zegt geen ‘nee’. Ook al heb je geen zin of heb je andere plannen, je knikt altijd maar van ‘ja’ en ‘OK, ’t is goed’, zelfs voor je jezelf de kans hebt gegeven erover na te denken. Of zeg je misschien altijd ‘nee’, en blijft daardoor alles steeds bij het oude vertrouwde?
 • Complimentjes wijs je af door ze te negeren, of te minimaliseren. Dat jasje hing al lang in de kast, dat rapport … dat hoort toch bij mijn werk?
 • Je investeert niet of nauwelijks in cursussen of coaching voor jezelf. Het kost zoveel geld en waartoe dient het ook, je kan het toch zelf ook wel?
 • Je besteedt te weinig tijd aan je wat je zelf zou willen. Je tijd gaat op aan andere mensen en hun vragen, in plaats van voor jezelf te kiezen (een vaak voorkomende neiging die zeker bij vrouwen voorkomt!.

Is dit erg?

Wie zich in bovenstaande scenario’s weet te herkennen, maakt zichzelf steevast klein(er). Je snoert jezelf de mond. En blijft zo – natuurlijk – netjes onder het maaiveld.

Of dat erg is? Je kan zoveel meer stralen en zoveel meer uit jezelf halen. Maar ook: zoveel meer genieten van je leven! Kortom: er is zoveel meer voor je weggelegd. Stop dus met jezelf klein(er) te maken en start met stralen!

10 Tips om meer te stralen

 1. Vertel tegen anderen wat je doet en noem de positieve resultaten ervan. Vraag anderen ook waar zij trots op zijn en wat ze leuk vinden om te doen (daar zijn ze over het algemeen heel goed in). Het geeft jou positieve energie én een boeiend gespreksonderwerp.
 2. Durf. Doe iets nieuws, neem bijvoorbeeld eens een andere weg naar je werk of trek eens iets aan wat je normaal niet aan zou trekken. Gun jezelf om fouten te maken, liefst zelfs zo veel mogelijk in zo kort mogelijke tijd. Daar leer je het meest van. Een fout is een ervaring, boordevol informatie over hoe je het beter had gedaan. Zo groei je én vernieuw je.
 3. Zie kritiek als iets dat je helpt om te leren.
 4. Zie jaloezie als een signaal. Het geeft aan waar je zelf naar verlangt.
 5. Leer feedback geven. Neem je voor elke dag iets kleins te zeggen, in positieve zin of in corrigerende zin.
 6. Kom ook tijdens een vergadering of bij je partner/vriend(in) uit je comfortzone. Durf je mening te geven. Stel die vraag. Feliciteer jezelf, zelfs wanneer niemand op je opmerking of vraag inging.
 7. Zeg ‘nee’ wanneer je iets niet wilt. Of zeg alvast: ‘ik ga er even over nadenken’ zodat je tijd koopt om even na te denken wat jij echt wilt
 8. Zeg ‘dank je wel’ als iemand je een compliment geef en geniet ervan!.
 9. Durf in jezelf te investeren. Wat je investeert, is voor je hele leven en haal je er in de vorm van levensgeluk echt weer uit (en hoogstwaarschijnlijk nog veel meer dan dat).
 10. Kies voor jezelf. Dat lijkt egoïstisch, maar uiteindelijk heeft ook de ander er baat bij. Als jij meer gaat stralen, geniet die ander er meer van én geef je het voorbeeld om dat ook meer te doen.

Kun je daar nog wel wat hulp bij gebruiken?

Ik ga graag met je aan de slag om ook jou deze zomer te laten stralen!

 

Bron: Bureau Stroom