touw knoopWat mij de laatste tijd opvalt zijn mensen die mij vertellen dat het lijkt alsof ze vast zitten. Hun probleem lijkt heel groot en alles omvattend. Ze zitten in een situatie waarin het lijkt of niemand ze snapt en er geen zicht is op een oplossing. Precies dit thema stond vandaag op de coachkalender, delen dus!

Om los te komen van je ‘vastdenken’, kun je kijken hoe je jezelf klemzet in dat denken. Beelddenkers zien dat voor zich en sensitieve mensen voelen het: het lijkt alsof je geen kant op kunt.

Hoe zet je jezelf klem?

  • Door zaken persoonlijker te maken dan nodig is. Dit is de meest gebruikelijke manier. Je laat de informatie binnenkomen, transformeert die in emotionele ‘taal’ en reageert van daaruit. Je creëert een extra aandachtsveld en dat is lastig schakelen: wat er feitelijk gebeurt en je beleving daarvan lopen door elkaar heen.
  • Door je te veel op de content te richten en te weinig op de cirkels van invloed. Vermoedelijk let je te veel op wat er gezegd wordt, en te weinig op hoe de beïnvloeding verloopt, het proces op relatieniveau.
  • Door in de voorbereiding op een situatie te weinig je eigen belang en dat van de ander te onderscheiden.
  • Door in een cirkeltje rond te draaien en te veel te reflecteren en te focussen op het ronddraaien. De focus moet liggen op de actie om uit de cirkel te komen. Iedere actie die daarop gericht is, is goed.

Als je erkent met welk gedrag je jezelf klemzet, terwijl je dat niet wilt, en helder hebt wat je wél wilt, dan zie je vanzelf de nooduitgang.

Helpt dit? Tijdens een (eenmalige) coachsessie help ik je graag verder!

Bron: Coachkalender