focus-mindmap-for-webIn deze tijd van ruime mogelijkheden en overvloedige info-prikkels zijn we makkelijk afgeleid. Of verliezen we ons in de veelheid.

Dan helpt het om je te focussen. Eenvoudige vragen kunnen je daarbij tot ondersteuning zijn.

Je kan je tijd en energie maar één maal gebruiken, namelijk op het moment dat je die gebruikt. Handig dus om tijd en energie gelijk goed in te zetten! Zo vergroot je jouw productiviteit. Je ervaart meer sturing en controle over je leven. Daardoor neemt ook je kans op het ervaren van vervulling exponentieel toe!

De volgende 6 vragen helpen je om te focussen op wat er echt toe doet!

Vraag 1. Is dit nuttig?

Soms besteedt iemand makkelijk veel tijd aan dingen die niet veel uitmaken. Dagen of zelfs weken doorbrengen met boos zijn, het blijven afspelen van een vergissing of fout in je hoofd, het stilstaan bij negatieve zaken. Het gebeurt ons allemaal.

Momenten echter dat je aandacht hieraan blijft hangen, zijn momenten dat je jouw aandacht niet kan wijden aan positieve, productieve, helpende en ondersteunde zaken.

Kort gezegd, het is tijdverspilling. Onnuttig. Zonder doel. Vaak ongemerkt geeft het ook nog eens een slecht gevoel.

Stel je je de vraag ‘is dit nuttig?’, dan confronteer je jezelf. Zo kan je jezelf wakker houden. Je kan dan kiezen om niet te blijven ronddraaien in cirkels. Zo pieker je minder, verspil je minder tijd en kan je doelbewust op zoek naar praktische oplossingen.

Vraag 2. Is het waar?

Veel drama kan je voorkomen door jezelf regelmatig af te vragen of het wel waar is wat je denkt. Automatisch geloven we wat er in ons hoofd rondspookt. Terwijl dat soms uitermate pijnlijk is en conclusies vaak erg voorbarig zijn.

Piet is te laat op de afspraak. Hij vindt me zeker niet belangrijk.

Ze praten met elkaar tijdens mijn presentatie. Ze vinden het zeker saai.

Gedachten zoals deze veronderstellingen maaien iemand makkelijk onderuit. Gevolg is dat productiviteit verzwakt en relaties verslechteren.

Ook hier: hou je wakker, vraag je af of het waar is en kies voor je geluk door een ander, helderder perspectief te kiezen. Of kies er op zijn minst voor je gedachtes af te checken aan de realiteit.

En om even verder te gaan over keuzes:

Vraag 3. Wat kies je? Hoe kan je jouw keuze van harte ondersteunen?

Vaak kiezen mensen maar met een kwart hart. Ze blijven twijfelen. Hierdoor blijven ze hun keuze, en daardoor zichzelf, onbewust afkraken en ondermijnen.

Ze vinden dat ze x, y of z moeten, en ze doen het niet. Ze geven af op hun baan. Hun relatie is niet wat het moet zijn.

Je kan je leven versimpelen door achter je keuze te gaan staan.

Blijf je in die baan hangen die niet die voldoening geeft? Dan heb je er waarschijnlijk goede redenen voor. Focus je op die redenen. Respecteer je keuze. Maak er het beste van.

Totdat je merkt dat je echt stappen kunt zetten om iets anders te doen. Omarm dan die keuze en ga er voor!

Vraag 4. Wat is het meest belangrijke dat ik nu kan doen?

Ben je ook iemand met “to do lijstjes? Krijg je af en toe het gevoel die berg niet de baas te kunnen?

Deze vraag kan je ontzettend helpen om in de wirwar van elke dag jezelf richting te geven. Ze focust je op wat er echt toe doet.

Soms ligt het antwoord wat moeilijker, omdat je dat net uitstelt. Het lijkt wat lastig om er mee te starten. Moest dat zo zijn, vraag jezelf dan …

Vraag 5. Welke kleine stap kan ik nu zetten om de bal aan het rollen te krijgen?

Deze vraag helpt je om wat lichtheid te brengen in wat je wil doen. Het maakt het wat makkelijker. Definieer kleine stapjes. Schrijf ze concreet, met werkwoord, op je lijst.

Vb. Lijst maken met wie we uitnodigen. Uitnodigingstekst voor feestje maken. Kaartje ontwerpen, hiervoor leuke foto’s zoeken. Versturen per mail.

Zo is het veel makkelijker om het ook gewoon te doen. Het helpt om uitstellen te vermijden, en voorkomt pijnlijke bijwerkingen als kritiek op jezelf.

Vraag 6. Wie kan helpen om het prettiger, makkelijker, sneller of beter te doen verlopen?

De neiging om bijna alles alleen te doen, levert veel op. Zoals het gevoel van controle. Je hebt het in de hand.

Het kan je zo echter ook veel tijd kosten. Door het zelf te doen of alles zelf proberen uit te vinden, verlies je tijd. Tijd die je beter kan besteden.

Daarnaast versnipper je ook je energie.

Door te onderzoeken wie jou kan helpen en je zo beter te organiseren, kan je jouw focus houden op wat echt belangrijk voor je is. Bijvoorbeeld om meer te kunnen doen waar jij goed in bent, waar je geld mee kan verdienen, of waar je plezier in hebt.

‘Wie kan helpen?’ is een goede vraag om achter de hand te houden in 2014 voor een gezonde focus. Je hoeft het echt niet alleen te doen.

Kun je wel een handje gebruiken? Maak dan gebruik van mijn eindejaarsaanbieding die nog geldt tot 31 januari!

 

Bron: Bureau Stroom en Detender